2017. október 4., szerda

Nem, nem, nem és nem!

Ius murmurandi, avagy pár sok szó a ceremóniamesteri feladatokról. ;)  • Nem az édesanyát, édesapát, nagyszülőt, keresztszülőt, testvért kell a mellékhelyiségből, az udvarról, a dohányzóból stb. az egész násznéppel várni, ha pl. köszöntőt mondanánk rájuk. Nem hozzuk őket kellemetlen helyzetbe. A ceremóniamester (vőfély) feladata, hogy a párral megbeszélt forgatókönyv szerinti program összes szereplője jelen legyen, amikor "jelenése" van.
  • Nem a pár és nem az örömszülők feladata a vendégek ügyes-bajos, az esküvővel kapcsolatos (és néha nem kapcsolatos ;) problémáinak megoldása. Az sem az ő feladatuk, hogy mindenre odafigyeljenek, minden kérdésre válaszoljanak. Ez a ceremóniamester feladata. (Ám belátom, van olyan is, amikor a barátnők, barátok, segítők nagyon lelkesek és már az esküvő előtt, a szervezésben is kérnek és kapnak is feladatokat a Pártól. :) Erről is tudnia kell a ceremóniamesternek, hogy támogathassa őket a lagzin, ill. ha kell, be tudjon picit segíteni.)
  • Nem a pincéreknek kell mérgezett egérként rohangálnia és egyeztetnie a párral. (A jó pincérek így is nagyon sokat talpalnak egy-egy lagzi alatt, míg a "konyhaiak" bent feszített tempóban dolgoznak.) A ceremóniamester (vőfély) feladata, hogy a konyhától megkapott információkat mérlegelve a menyasszonnyal és a vőlegénnyel egyeztessen a továbbiakról pl. egy esetleges csúszás esetén.
  • A fotós, a videós csak akkor fog tudni minden pillanatot megörökíteni (s aztán a rendelkezésére álló rengeteg anyagból rengeteg munkával valami csodaszépet varázsolni nektek), ha ott van, amikor kezdődnek az események. És nem elég, ha kapnak egy-egy rövidített (lényegre törő) forgatókönyvet, mert változhatnak, csúszhatnak a dolgok, menet közben is dönthettek/dönthetünk úgy, hogy eltolunk vagy off-olunk egy-egy programot. Mivel (ideális esetben) mindent tud és mindennel képben van, a ceremóniamester feladata, hogy maximálisan segítse szolgáltatótársai munkáját, hogy minél jobb emlékek szüle(the)ssenek meg az esküvőtökről.
  • Uri Gelleri képességekkel nem a vendégeknek kell tudniuk, hogy mikor-mi következik, abban bízva, hogy majdcsak meghallják, ha a vőfély rikkant. A ceremóniamester (vőfély) feladata, hogy tájékoztassa, irányítsa a násznépet. Senki se azért maradjon le egy-egy pillanatról, számára fontos eseményről, mert nem tudott róla.
  • Nem kell a menyasszonynak, a vőlegénynek vagy bárki másnak olyan feladatokban részt vennie, amit nem szeretne vagy ami kellemetlenül érinti. Akkor sem, ha ez a "szokás". A ceremóniamester (vőfély) feladata, hogy legyen valami -Veletek egyeztetett- B verziója a játékos kedvű vendég számára.

Tisztelem és becsülöm az összes ceremóniamester és vőfély munkáját, akiket eddig volt szerencsém látni. (Őszintén szólva én szeretem és nagyon örülök, amikor vendégként lehetek jelen egy-egy esküvőn, mert akkor lehet mulatni.)
Ez a bejegyzés (és picit felháborodás) abból született meg, amiket hallottam eddig a Párjaimtól, ismerőseimtől azokról az esküvőkről, amiken vendégként vettek részt.
(képek: Vector Open Stock www.vectoropenstock.com)